Posts

ဝက်နံရိုးပဲငပိပေါင်း

Image
  ဝက်နံရိုးပဲငပိပေါင်း ဝက်နံရိုးများကို ရေဆေး၍စစ်ထား၊ ပဲငံပြာရည်အနှောက်1tblsp ပဲငပိအချိူ အနှစ် 1tblsp ဟင်းခတ်မှုန့် 1teasp ဟင်းချက်အရက် 1teasp ကြက်သွန်ဖြူထောင်းအရည်ညှစ်ထည့်၊ ဆီတဇွန်းထည့်နှယ်၍နှပ်ထားပါ။ ပေါင်းမည့်ချိန်မှ ဝါးကတ်သို့မဟုတ် စတီးဗန်းထဲ ခဲပတ်ခင်း၊ နှပ်ထားသောဝက်နံရိုးများထည့်၊ ဂျင်းရိတ်ရိတ်လှီးထည့်၍ နာရီဝက်ခန့်ပေါင်းပါ။ ကျက်သွားပါက ကြက်သွန်မြိတ်၊ ငရုတ်သီးစိမ်းလှီးထည့်၍ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။ Crd: Mogok Thu မူရင်းပို့စ်ပိုင်ရှင်အား လေးစားစွာ Credit ပေးပါတယ်။

ဝက်ချိုချဉ်ကြော်

Image
  ဝက်အသားချည်းပဲကို ခပ်သေးသေးလှီး ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ငရုတ်ကောင်းမှုန့်နှင့် အကြော်မှုန့်ထည့်နှယ်၍ တခုခြင်းစီကို ခွဲထည့်၍ ဝက်စအုကြော်ထားပါ။ ကြက်သွန်နီ တခြမ်း၊ ပန်းငရုတ်ပွဝါစိမ်းနီအနည်းငယ်နှင့် သခွားသီးစိမ်းတို့ကို လှီးထားပါ။ ခရမ်းချဉ်ဆော့၊ ဗီနီကာ၊ သကြား၊ဆားနှင့် ကော်မှုန့်တို့ကို ရေဖြင့်ဖျော်ထားပါ။ ကြက်သွန်နီ၊ ပန်းငရုတ်ပွ ၊ သခွားသီးတို့ကို ရောကြော်၊ ဖျော်ထားသောကော်ရည်လောင်းထည့်၊ ဝက်စအုကြော်များထည့်မွှေ၍ ချနိုင်ပါပြီ။ Crd: Mogok Thu မူရင်းပို့စ်ပိုင်ရှင်အား လေးစားစွာ Credit ပေးပါတယ်။

ဝက်သလုံးကြော်

Image
  ဝက်သလုံးကြော် ဝက်ကြိတ်သား၁၅ကျပ်သားကို ဆား. ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ငရုတ်ကောင်းမှုန့်၊ ကော်မှုန့်တို့ဖြင့် နှယ်နှပ်ထားပါ။ Cracker biscuit ခြောက်၄ခုအား ထုခြေထားပါ။ ကြက်သွန်မြိတ်၊ မြေစာဥ ၊ ဥနီ၊ ကြက်သွန်နီ အနည်းငယ်စီကိုနှုတ်နှုတ်စင်းထားပါ။ ဝက်ကြိတ်သား၊ ဘီစကစ်ခြောကိမှုန့်နှင့် နှုတ်နှုတ်စင်းထားသည်များအားလုံးကို ရောနှယ်၊ နှစ်သက်ရာအရွယ်လုံး၍ ဆီပူပူ၊ မီးအေးအေးဖြင့် ကြော်ပါ။ မူရင်းပို့စ်ပိုင်ရှင်အား လေးစားစွာ Credit ပေးပါတယ်။

ဝက်သုံးထပ်သား

Image
  ဝက်သုံးထပ်သား  သုံးထပ်သား (or) ဝက်နံရိုး (2)kg ခရုဆီ...... (200)g ငံပြာရည်.....(200)g သကြား.......(200)g အချိုမှုံး.......(100)g ကြက်သွန်းဖြူ..(150)g CElERY STAlK.(200)g တရုတ်နံနံအရိုး မုန်လာဥအနီ....(600)g သစ်သပိုးခေါက်... (အနဲငယ်) နံနက်ပွင့်........... (အနဲငယ်) ရေ............ ( 2. 5)kg ပဲငံပြာရည်အချို.. (50)g ပြုလုပ်ပုံ...... ဝက်သားကိုအနေတော်တုံးပီး ပဲငံပြာရည်နဲ့ပွတ်လိမ်းပေးပါ ပီးရင်ဆီအပူထဲခဏထည်ကြော်ပေးပါ... ကြက်သွန်းဖြူ CElERY STAlK မုန်လာဥအနီ သစ်သပိုးခေါက် နံနက်ပွင်းအားလုံးကို ဆီသပ်ပေးပါ.... ပြီးရင် ရေကိုဆူအောင်းတည်ပြီး အားလုံးကိုရောထည်ပေးပြီးမီးလျှော့ပေးပီး(45)မိနစ်လောက်ချက်ပါ ဝက်သားနူးရင်ကော်ရည်အနည်းငယ်ထည်ပေးပြီး စားလို့ရပါပြီး ပေါင်မုန်နဲ့တွဲဖက်ပြီးစားလိုရပါတယ် ။ မူရင်းပို့စ်ပိုင်ရှင်အား လေးစားစွာ Credit ပေးပါတယ်။

ငါးသလဲထိုးအိုးကပ်

Image
  ငါးသလဲထိုး – ၁၅ ကျပ်သား ကြက်သွန်နီ – ၁ တက် ကြက်သွန်ဖြူ – ၅ တက် ခရမ်းချဉ်သီး – ၃ လုံး ငရုတ်ခြောက် – ၃ တောင့် ငရုတ်သီးစိမ်း – ၅ တောင့် နံနံပင် (သို့) ရှမ်းနံနံ – အနည်းငယ် ငါးသလဲထိုးကို ရေစင်အောင်ဆေးပါ။ အညှီနံ့ပျောက်စေဖို့ဆိုရင် နောက်ဆုံးအကြိမ်မှာ ဗီနီဂါရည်လေး အနည်းငယ်ထည့်ပြီး ဆေးပေးပါ။ ရေစစ်သွားပြီဆိုရင် အရသာလေး အနည်းငယ်ထည့်နယ်ထားပေးပါ။ ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ငရုတ်ခြောက်တို့ကို ညက်နေအောင်ထောင်းပါ။ ခရမ်းချဉ်သီး၊ ငရုတ်သီးစိမ်းတို့ကို ပါးပါးလှီးပါ။ ဒယ်အိုးတစ်လုံးမှာ ဆီအနည်းငယ်ကိုထည့်ပါ။ ထောင်းထားသော အရောကို ဖြန့်ထည့်ပါ။ နနွင်းမှုန့်၊ အရောင်တင်မှုန့်၊ ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်တို့ဖြင့် အရသာဖြည့်ပါ။ ပါးပါးလှီးထားတဲ့ ခရမ်းချဉ်သီး၊ ငရုတ်သီးစိမ်းတွေအုပ်ပြီး မီးအေးအေးမှာ ရေခန်းပြီး ဆီပြန်သည်အထိ ချက်ပါ။ ဆီပြန်လာပြီဆိုမှ အရသာနယ်ထားတဲ့ ငါးသလဲထိုးတွေ ထည့်ပါ။ ဖြည်းညင်းစွာ သမသွားအောင် မွှေပေးပါ။ အဖုံးပိတ်ပြီး ရေခန်း၊ ဆီပြန်၊ အိုးကပ်သည်အထိ ချက်ပါ။ နံနံပင် (သို့) ရှမ်းနံနံလေး အုပ်ပေးပါ။ Crd:ဟင်းချက်နည်းများ မူရင်းပို့စ်ပိုင်ရှင်အား လေးစားစွာ Credit ပေးပါတယ်။

ဂွေးသီးငါးပိချက်

Image
  ဂွေးသီးငါးပိချက် ဂွေးသီးနုနု – ၂၀ လုံးခန့် ကြက်သွန်နီ – ၃ တက် ကြက်သွန်ဖြူ – ၇ တက် ငရုတ်သီးခွဲခြမ်း – ၂ ဇွန်း ပုစွန်ခြောက် – ၂ ဇွန်း ငါးပိ – ၁ ဇွန်း ပထမဆုံး ဂွေးသီးနုနုတွေကို ခပ်နုပ်နုပ်လေးလှီးပြီး ဆားနဲ့နယ်ပြီး နှပ်ထားပါ။ ကြက်သွန်နီကို ပါးပါးလှီးပြီး ကြက်သွန်ဖြူကို ညက်နေအောင်ထောင်းပါ။ ပုစွန်ခြောက်ကို ညက်နေအောင် ကြိတ်ပါ။ ငရုတ်သီးခြောက်တောင့်ကို ခွဲခြမ်းဖတ်များရအောင် ကြိတ်ပါ။ ဆားနယ်ထားသော ဂွေးသီးတွေကို ရေဆေးပြီး ရေစင်အောင် ညှစ်ထုတ်ထားပါ။ ဒယ်အိုးတစ်လုံးမှာ ဆီအနည်းကို အပူပေးပါ။ ဆီပူလာလျှင် ကြက်သွန်ဖြူ၊ နီ တွေကို နနွင်းမှုန့်၊ အရောင်တင်မှုန့် အနည်းငယ်နှင့်အတူ ဆီသတ်ပါ။ မွှေးလာလျှင် ငါးပိထည့်ပြီး မွလာအောင် ဆီသတ်ပါ။ ပုစွန်ခြောက်မှုန့်တွေ ထည့်ပေါင်းပါ။ ငရုတ်သီးခွဲခြမ်းဖတ်တွေထည့်ပြီး စိမ်းနံ့ပျောက်သည်အထိ ကြော်ပေးပါ။ ရေစစ်ထားတဲ့ဂွေးသီးများ ထည့်ပါ။ ငါးငံပြာရည်၊ သကြား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်တို့ကို အချိုးညီအောင် အရသာဖြည့်စွက်ပြီး ရေခန်း၊ ဆီပြန်သည်အထိ လိမ့်နေအောင် ကြော်ပေးပါ။ Photo Credit:Mee Mee Yu မူရင်းပို့စ်ပိုင်ရှင်အား လေးစားစွာ Credit ပေးပါတယ်။

ငရုတ်သီးငါးခူ ငါးပိထောင်း

Image
  ငရုတ်သီးငါးခူ ငါးပိထောင်း ခရမ်းသီးရှည် – ၃ လုံး ငါးခူသေး – ၁ ကောင် ကြက်သွန်ဖြူ – ၅ တက် ငရုတ်သီးစိမ်းတောင့်နီ – ၁ တောင့် ငါးပိ – အနည်းငယ် ငါးခူကို ရေဆေး သန့်စင်ပြီး ဝါးတံစို့ထိုးကာ ကျက်အောင်ကင်ပါ။ ငရုတ်သီးစိမ်း၊ အနီ၊ ကြက်သွန်ဖြူတို့ကိုလည်း တံစို့ထိုးပြီး ကင်ပါ။ ခရမ်းသီးကို အလုံးလိုက် သံဆန်ခါလေးခံပြီး ကျက်သည်အထိကင်ပြီး အအေးခံထားပါ။ ငါးပိကိုလည်း ဇွန်းပြားလေးမှာကပ်ပြီး ကင်ပါ။ ငရုတ်ဆုံထဲမှာ လှော်ထားတဲ့ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ငရုတ်တောင့်နီနှင့် ငါးပိတို့ကို ရောပြီး သမအောင် ထောင်းပါ။ ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့် အနည်းငယ်ထည့်ပါ။ ငါးခူမီးကင်ကို ဖဲ့ခြွေထည့်ပြီး ဇွန်းလေးနဲ့ သမအောင်မွှေပေးပါ။ မီးဖုတ်ထားတဲ့ခရမ်းသီးကို အခွံနွှာပြီး သုံးပိုင်း (သို့) လေးပိုင်း ပိုင်းဖြတ်ပြီးထည့်ကာ ကျည်ပွေ့လေးဖြင့် ဖိချေပေးပါ။ ခရမ်းသီးတွေ ကြွေသွားသည်အထိ မထောင်းပါနှင့်။ မိမိနှစ်သက်ရာ တို့စရာအရွက်များဖြင့် တွဲဖက်သုံးဆောင်လို့ရပါပြီ။ Crd:WinNaingThein25 မူရင်းပို့စ်ပိုင်ရှင်အား လေးစားစွာ Credit ပေးပါတယ်။